Život nije generalna proba.

Isprazni mozak, napuni srce. Ne slušaj vijesti ne čitaj novine. Ma to ja samo horoskop. Je je, Pinokio jedan! Vidim vas, krenete od osmrtnica – narodnog fejsbuka uz izjavu; da vidimo tko više neće u Trst, pa na crnu kroniku jer bez novosti o krimosima i svježim leševima dan stvarno nema smisla…pa skačete na političku scenu – e tu im se sjetite mame i tate i familije sve do trećeg koljena (to je onaj trenutak u bircu kad naručiš rakiju a makijato još nisi ni promiješao)…

Kulturu preskačeš to je samo za naložit vatru, a naslovnicu dobro upiješ, sva ona podebljana slova ko je koga, zašto i kako…tako vrhunski nabrijan nabasaš na mene koja imam 5 kuna sitnog na kasi pa eto brojim. A vidim da bi mi oči iskopo i ruke počupo jer ti se žuriš odjednom. A još kad ti bacim “be cool smiješak”…e sad već puštam teti sve šta iman u novčaniku i bježim. Ben te ludog. Našpananog.

Loše vijesti putuju brže nego Kolinda na utakmice, doći će do tebe htio ti to ili ne. Opusti se čovječe, ne napinji se ko puška rat je gotov. Vrijeme je da i ti proglasiš mir sa sobom (ne mislim na soba Rudolfa!!).

Cijeli život slušaš tuđe probleme a jedine tablete do kojih možeš legalno doći su magnezij i B-vitamin. Jesam ja možda psihić? Legni zlato, reci što te muči, ma slušam te ja, klimam glavom u “kužim te stilu” i zapisujem sveeee što govoriš. Zapravo slažem listu svega što moram kupiti u dućanu. Bilo bi lijepo dobivati plaću za ono što cijeli život radiš đabe. Pa Hrvatska je puna volontera zapravo! Bravo mi.

Ljudi su naporni. I ja sam naporna. Sama sebi a kamoli drugima. Pitaš nekog Kako si? požališ iste sekunde. Nitko nije dobro. Svakome je neki “muški spolni organ”. Istresu na tebe problematiku svog života od kad su ko bebe na dupetu imali osip od pelena…Joj, baš žurim, gori mi kuća, idem na transplataciju bubrega, mačka mi ima infarkt – ništa ne djeluje. Tvoj sugovornik drobi ko Mile Bosanac Brački kamen.

I tako na ulici počneš izbjegavati ljude koje od nekud poznaješ. Mumificiraš se i stopiš sa fasadom u nadi da te neće primjetit. Pa ko u inat kihneš a taman te prošo za metar…i evo ga vraća se…ma ko to tamo meni kiše? I kreće sa bla bla … a tebi je podne u 7 navečer i čuješ samo mali glasić u glavi koji vrišti ko vlak bez kočnica. Pristojno odgojen, klimaš ko dresirana ljama. Ona divlja bi ga davno već pljucnula i dala petama vjetra. Zašto su me tako dobro odgojili??

Daj mi se skini čovječe. Pitam iz pristojnosti! Da stvarno želim znat kako si pročitala bi ti status na fejsu. Trefit ćemo se opet za 5 godina, koga briga brate, reci dobro sam i popit ćemo po pivicu i peglaj svojim putem. Znam da se toliko pozitivnih stvari dogodilo u tvom životu ali ne, ti me rađe ubijaš pizdarijama kao da su ti fetiš. A da mi napuniš bateriju? Ti meni, ja tebi. Taj film neš gledat. Ben ti drame u nas Hrvata!

I onda je on mene vidio i skrenuo pogled i prešao na drugu stranu ceste, a ja znan da me vidio jer sam točno vidjela gdje su mu bile oči, a nisam blejala uopće u njega onda znaš koliko je bilo očito, majmun majmunski, a njegovoj sam mami nosila kolač od jabuka, eto koja san ja koza, to što sam ga zvala 35 puta na dan je ok, jer me samo zanimalo ako je dobro, mislim, sve ispod 50 puta je ok ne? Ne? A i taj kolač od jabuke mislim, samo mi je hvala rekla, ona i njezin presveti sinčić? Šta bi ja sad trebala? A da ga zovem ipak zovnem i pitam ako me vidio?? …

O čemu ti pričaš? Koji fucking kolač od jabuka, koji lik? Brate dobro da je prešao samo na drugu stranu, ja bi prešla u drugu državu a možda i kontinent!

Znači dobro si, ti čijeg se imena ne mogu ni sjetiti.

I onda se čudimo što se sve manje družimo trijezni. Jednostavno moraš umrtviti bar 50% svojeg mozga da bi podnio tu iscrpljujuću bujicu nepovezanih rečenica koje ne bi imale smisla ni da si Teletabis!!

Daj lipo živi u trenutku i budi svjestan kako ti je dobro! Nemoj mi o dramama iz prošlosti ni osvetničkim planovima za budućnost. Nije ovo Kum nit si ti Don Corleone. Ni špagete ne znaš skuhat a da ih ne prekuhaš. Kapiš? Ispuši se i spuštaj se na Zemlju. Evo ja te čekam da mi ispričaš nešto lijepo. Život je komedija, akcija, triler i drama. I horor brate pogotovo u vrijeme izbora ili pms-a. Ali živi ga čovječe jer tvoj je!! Već sad je prošao trenutak, evo ga i drugi, nu, ode i treći.

Širi ljubav. Ne, nije teško šta to govoriš! Težak je šleper pun robe, težak si ti nakon Božića, težak je odlazak na benzinsku. Širiti ljubav najlakša je stvar na svijetu. Samo postupaj obrnuto od onoga kako si navikao. Kako te život naučio. Okreni ploču, ima i druga strana znaš?

Nismo jedina nacija u Svemiru, iako garant najzgodnija, i najmanje što možemo je držati se skupa. Kao sir u tostu, kao limun u pelinu.

Pozornicu imaš, glumaca koliko voliš, rekvizite, make up…scenarij pišeš ti. Možda nećeš dobit Oscara, al Žuja ti ne gine. Život nije generalna proba niti si ti u publici.

Uvati život za jaja i drži ga čvrsto! (ono nije seksizam, jednostavno zvuči bolje nego “uvati ga za jajnike”!)

Nek ti svaki novi dan bude poklon, a poklone se ne odbija i ne prosljeđuje (dobro, osim 10 kdg kave). U poklonima se uživa. E pa šta čekaš da budeš najbolja verzija sebe? Ona koja zrači ljepotu i sreću – nemoj da na tebi zrači samo mobitel.

Živi, nemoj samo biti. Budi sunce, pa makar i mamurno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s