Dobrodošli gosti. Nego, kad ono idete?

Ja sam bila ono dijete koje je upisalo srednju turističku jer nije bilo omražene kemije i fizike. Razumjela sam se u elemente, masu i volumen ko’ majmunče u postavljanje knaufa.

Kao ciničnoj pubertetliji u svađi sa svijetom u to doba izbor je bio lak. Privremen.

Evo me privremeno već 15 godina u turizmu. Raditi s ljudima, uvijek biti fin i ne odgrist im glavu, lavovski je posao. I opet me dostigla fizika s formulom današnjih turista; e lipo mi daj više svega al za manje para. I malo veći osmjeh, ne vidim ti sve zube. E, tako može.

Nažalost moju i onih koji me vole, nisam tip koji može odraditi svoju smjenu, odlepršat kući na paštašutu bez brige i pameti. Ako radim posvetim se poslu i vežem se za tog nekog gosta koji mi je ukazao povjerenje i oslanja se na mene, ma kako on naporan i ubitačan bio. Znam, treba mi pomoć.

U manjini sam i eto me opet u svađi sa svijetom. Taj je čovjek vjerojatno krvavo zaradio tu svoju lovu i zašto bi je olako dao? Dovoljno olako svi skupa plaćamo račune, kredite i poreze. Ali to moramo da bi preživjeli. A na odmor idemo kako bi živjeli!

Nitko ne voli Talijane, doslovno kad ih vide oči ko pedoči, čupa se kosa, grizu se nokti, ide se u Lopaču. Koliko ja znam oni isto plaćaju u Eurima. Isto kao i Poljaci. Nije da plaćaju u mozzarelli! Dosadni su, naporni, stalno se žale, traže popust (dobiju popust), vjeruju da je manča od 50 centi dovoljna i nakon što te izmore ko bauštelca u Berlinu, ostavit će ti i pisanu žalbu. Ali fascinantno je; opet će se vratiti.

Nitko ne voli Amerikance, oni ništa ne kuže, sve im treba crtati nekoliko puta. Izgubili bi ovcu na papiru. Englezi uvijek glasni i žedni, ne bi ih cisterna napila! Stalno bi se nešto tukli i natezali, party bombone drobe u kekse i mlijeko. Ludo.

Nijemci, e to više ne znaš tko je tko, sve njemačke tablice na BMW-u a svako govori hrvatski…kad vidite Nijemca javite mi kakvi su gosti! 😊

Uopće je nebitno što im piše na putovnici – glavno da je imaju i da dolaze eto baš kod nas (vjeravali ili ne imaju i drugih opcija!). Ostanimo realni…isfuravamo se na sunce i more još od 90-ih! Ne daj Bože da se poremeti izlazak i zalazak sunca…naje*ali smo! Em imamo najljepše zalaske sunca, je brate, koji god prospekt da uzmeš tamo ti to piše a more nam kristalno čisto samo od sebe. Osim kad se nekoj lokalnoj samoupravi omakne pa dođe tu i tamo koja navala fekalija u jutarnjem terminu.

Čudi me da nam sa Vrha nisu rekli da i to prodamo kao čudotvorno anitcelulitno blato.

Imamo pivu, imamo hamby i pomfri…sve to preračunato u cijenu zlata. I po mišljenju mnogih, hrvatski specijalitet: ćevapčiće. Od tolikog mora riba dana i dalje nam je Ledo papalina ili po treći put reanimirana orada uvik u onoj istoj seljačkoj škrinjici s ukočenimm pomidorom i listićem peršina. Cijena postojana iako riba nije.

Plodine se na otocima pretvaraju u Versace trgovinu – samo za odbrane! Zobene pahuljice 18 kuna. Pa ti zobaj. Odo ja na burek on je 15 al je burek.

Obzirom na pomanjkanje radne snage koja snažno radi u Irskoj, poslužuje ti kavu dečec na praksi dok se trese ko šiba na guzi nekog zloćka. A kuhari…e to je ona probrana banda koja se uvijek vata spremanja kotlovine ili peke za ekipu. Dovoljno su kvalificirani. Još da im gazda oće bar plaću dat, nego crkavicu neku pa od nje samo što ne crknu. Nije njima do dekoracije pijata, nabije ti ona dva norveška škampa na rižoto koji je još na pol zaleđen. A šta ćeš lito je, doće na sebe taman dok jednu zapalim.

Moram pohvalit iznajmljivače privatnog smještaja – ima ih koji ostave u frižideru štagod hladno za popit i koju smokvu za izist. A bome i sa smješkom dočekaju svoje goste, ima tu i koji zagrljaj i poljubac. Ima majkemi, ja vidila svojim očima! Takvi svoj posao rade sa srcem, bude i njima pun kufer u neko doba ali peglaju dalje jer sezona je kratka a realno ni ne možeš prebit sve goste koji se ponašaju ko stoka sitnog zuba. Nisu gosti naši sveci, ima tu izroda svih vrsta.

Ali to ti je, uslužna djelatnost – ako ne možeš idi beri gljive šta da ti kažem.

Puno ima i „slučajnih iznajmljivača“ koji bi najrađe da gost lipo sve uplati po’ godine ranije a onda javi da mu je pukla guma i ženi vodenjak i da moraju otkazat. Ili ako već nekako i uspiju doć da ne pale klimu, ne koriste padele, tuširaju se samo kad je gusto, ne gužvaju lancune i ne govore jer onda ih se gore čuje da su živi.

Te ovaj neće pase, te ovaj neće da si gay, ovaj neće da dođeš sa djecom (možda da ih ostaviš na istom mjestu di i pasa), pa ovaj ti ne bi dava parking jer mu dolazi kum iz Virovitice, te kakve sad gradele pališ taman san stavila sušit koltrine, kakva te klima spopala napravi propuh tako mi ovdje radimo (live like the locals do).

Ljudi, provalit će nas. Za ući u Plitvice moraš dignut kredit, za otići na plažu moraš stavit pancirku da te ne propuca ovaj šta je napokon preko muža od ženine sestre pa susjeda Zokija dobio koncesiju a ti nemaš para za ležaljku.
Ima da imaš, nemoj da dolaziš ako nemaš, tko će platiti svo to more i sunce? Znaš ti kolko to košta?!

Budimo dobri domaćini: može, prestanite nas lupat po đepovima! Država ko neka pohlepna hobotnica sa tim pipcima ko da senzore ima, dočim malo stavimo na hrpicu – la papa novi namet!!

Pa se ti smješkaj.

Jaučemo da nam je sezona kratka a već u lipnju njurgamo kako su plaže nagužvane i kako u pekari nema baš ona kiflica a tek je podne i koji ju je faking čeh uspio već smazat, i šta se ti gosti svi našli šetat navečer vidi na; sve klupice zauzeli bagra, pa red na kasi di to ima nitko u restorane više ne ide, pa dođemo u restoran pa nema mjesta – ma jebali nas ti turisti šta se svaki dan vani jede a meni se cjenko za 5 Eura!

Nije se rodio ko bi nama ugodio. Da nas nema trebalo bi nas izmislit!
Najbolji smo turistički proizvod. Jer kad posjedneš goste u hladovinu i natočiš po rakijicu, bratski lupiš po ramenu i osmjehneš onako, kako samo mi znamo u kockastoj majici koju si dobio od Žuje on zna da je dobrodošao. Ne treba tu puno riječi. Imamo takve face neke – dobroćudne!

Izdržimo još malo, sad će sezona završit pa možemo počet cendrat kako to više ne može tako i da moramo učinit sve da produžimo sezonu! Al prvo ćemo se lipo odmorit do Božića.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s