Alo Vrapče? Ima koja slobodna soba?

Kaže Doris Malo mi za sriću triba. Ne triba tebi malo nego si ti već prije 15 godina spustila standarde ko’ da si znala šta se sprema. Svima nama treba malo kad ni ne znamo šta je puno. Jedna kifla malo marmelade i putra kad je na akciji? Jupi! Ne kaki.

U Hrvatskoj smo generalno zadovoljni s malim, oko velikog ima previše posla. Da, oko svega velikog pa na šta god da ste pomislili (šta ti fali na to misliš; ja sam na primjer pomislila na karavan). Ha.

Danas si sretan jer si dobio plaću, jer su te čudom iz Međugorja zaobišle ovrhe, jer nisi morao kupit ono anemično mlijeko na akciji. Ko frajer ušo si u dućan i kupio punomasno. Nisi ni pitao kolko košta. Srce velko ko kuća.

Sretan si jer te rezerva dovela do kuće, a za sutra već kemijaš kako napravit svoj bio dizel od ženinog čušpajza. Sretan jer si vidio more; taman naletio na dokumentarac od Đele Hadžiselimovića. Sretan ko Nova Godina jer ti je došo mali račun za struju; kome treba bojler po ljeti (čisto preseravanje) i dobro da si iskopčo frižider – one dvi paštete mogu i vani stajat a što se mlijeka tiče; ima li šta bolje od domaćeg jogurta?

Ja mislim da nam se s drugih planeta smiju Bogami.

Ajmo o smislu života. Nadaleko sam poznata kao veliki filozof a moje uvrnute teorije ne prihvaća ni moja mačka. Al zato svi prihvaćamo teorije renomiranih učenjaka jer su oni to tako rekli; Zemlja je okrugla i pomiri se s tim! Ako oćeš imat svoju teoriju lipo si sredi štelu i pripremi puno para i ostatak svijeta će se složit da je Zemlja i pita od krumpira ako je tako reko čovjek koji je platio. *ebe im se. Ne stignem ni pohvatat sva silna imena onih sjemenki koje sad moramo zobat da bi živili 150 godina a nekad ih ni prascima nismo htjeli davat. A mislim da je moja nona neke slične “čija-ničija” sjemenke davala miševima i slala ih u raj. Toliko o znanosti.

Ne mogu se otet dojmu da smo mi samo malo zabačeno predgrađe Svemira i neki znanstveni projekt Malih Zelenih koji žderu kokice i prate nas svako večer u 19:00. Kako inače objasniti Plenkovića ili Obersnela na primjer? To mora da je neka šala – toliko blesavih u jednoj Vladi ne može biti slučajnost. Mjeri se naša izdržljivost, otpornost i umijeće preživljavanja.

Ma Krapinskom je čovjeku bilo mila majka!
Naravno da je čovjek izmislio sve što je izmislio kad je živio u miru Božjem. Aj da mu je došla neka budaletina i nakalemila porez na pećinu?! Il Pdv? Od 2 ubijena vepra i jednog mede ostao bi mu po batak možda. Danas bi ga zvali homo-nadrkanikus i nikad vatru ne bi imali.

Aj fala budi Bogu toliko smo u banani da nas ni teroristi neće. Usrali se da će na svaku bačenu bombu morat platit je*čki porez pa su produžili dalje. A i svjesni su da u cijeloj Al Qaidi ne postoji oružje koje bi nas mučilo više negoli nas muči politička krema. Creme de la creme. Da, za hemeroide možda.

Još dobrih vijesti. Jučer sam pronašla svježe srdele na otoku Murteru nakon 10 godina traženja nečega što nije ćevap. Koštale su 45 kuna bez priloga i dobila sam ih točno 18. Neću se žalit jer znan koliko je sranja mora proć taj jadni ribar dok ih je dovuko do gostione. Na toj relaciji barka-konoba dočekalo ga 7 inspekcija. Na vezu do njegovog mamin sinčić krca škampe u gepek blindiranog Audija. Čini mi se da ga niko ne vidi osim mene. Brat bratu uopće nije bio upečaljiv; izbrijana duguljasta glava, Severina naočale, nauljen cijeli u kupaćim gaćama, malo širi torzo a škemba do koljena. Sat na ruci mu bio težak ko ja nakon večere a lanac oko vrata blješti ko dva Sunca.

Navečer.

Došla murija i privela bakicu koja je sama u mraku na zidiću prodavala smokve i češnjak. Dok na trgu naši veseli karizmatični pripadnici Romske manjine raširili plastične stolove i nakrcali ih sa šarenim svjetlećim govnima, psima koji se vrte u krug i blještavim ribama koje piče po trgu ko napušene. Sve mejd in čajna a cijena bajna. Murija produžila dalje kao idu oni na neko drugo važno mjesto. P.S. Jeli su hobotnicu u toću s restanim krumpirom 20 m dalje. I opet ja, očito oko sokolovo, gledam razjapljenih usta. A dobro svaka priča ima dvije strane. Možda je nedužna bakica zapravo bila kung-fu ninđa poslana da Dalmaciju sravna sa zemljom. A češnjak nije bio češnjak nego ultra moderne nuklearne bombice. Hvala plavci!

Jesam, isfrustrirana sam baba. I šta mi ko može a da mi već nije napravio ili se tek sprema sje*at me. Za sad, ubiše mi volju ali ne i želju. A kako vi stojite? Sjednite rađe, bit će još gore.

Samo se smješkaj imao ti sve svoje zube il bio totalna krezuba. Smiješak je smiješak i najbolje zbunjuje neprijatelja! Probaj. Djeluje. Ako ne, u roku odmah vraćam ti pare (to sam naučila na trgu).

One thought on “Alo Vrapče? Ima koja slobodna soba?

  1. Hahahah, odlično ai ovo napisala. Cenim da je ceo Balkan sociološku eksperiment ostatka vasione…

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s