Hrvatska puna života plus jedna babaroga

Turizam je najperspektivnija gospodarska grana u Hrvatskoj. Da mi je kuna za svaki put kad sam to čula…već sad bi mogla u financijski osiguranu mirovinu! No, pita li se itko koliko dugo još ta grana može izdržati pritisak i teret koji polažemo na nju?

Hrvatska puna života! Očito HTZ misli na period od 10.07.-18.08. nakon tog perioda Hrvatska je sve samo ne puna života – pustoš rijetko viđena! Hrvati su iselili, natalitet je u opadanju, a sezona zaključena. I turisti moraju natrag na posao. Dakle, ako je turizam nositelj gospodarskog rasta jedne države, ako je to zlatni rudnik i temelj razvoja, potrebno bi bilo sva raspoloživa sredstva ulagati u turizam, zar ne? Možda je do mene i moje “nezdrave” logike. Ne znam.

Mjesec dana nakon Uskrsa pravo je umijeće “ugrabiti” marendu, ručak, večeru u bilo kojem turističkom mjestu. Osim ako Vaš budžet nije onaj saborskog zastupnika. Što doživimo mi, domaći ljudi, dožive i naši gosti. Nedavno sam bila na otoku Lošinju. Simpatična konoba na pol’ metra od mora, na samoj rivi jedne poznate lošinjske uvale. Pitamo za srdele. Ili sličnu sitnu ribu. Konobar nas gleda u čudu i šalje gazdu za stol. Srdele, molim?! Tko još lovi srdele, ne isplati se to ni lovit, ni pripremat. Nedugo zatim za stol stižu standardni omraženi kolutići od brašna i ulja, turistima poznati kao kolutići od lignja.

Ne čudi činjenica da se gosti odlučuju na ćevapčiće. Si, buonissimi i cevapcici! Piato tradizionale Croato! O čovječe.

Posjetila sam i nezaobilaznu Cresku konobu, poznatu po janjetini na sto načina. Domaćoj janjetini. U vrijeme ručka mislila sam kako joj je dom bio Cres. Nakon što mi je uručen račun, uvjerena sam kako je sa Cresa! Dva dana kasnije saznam kako isti vlasnik janjetinu kupuje u Lidlu. Na veliko. Na akciji. Jao.

Mjesta na moru, kao da su još uvijek pod utjecajem nečeg sličnom Policijskom satu – 22:00 h, ajmo prati zubiće i spavanac! Nerijetko se događa da goste i u restoranu požuruju, osoblje je odlučilo da im je dosta za danas, pa britanci, njemci, španjolci trpaju bez pogovora te iste ćevape u usta kao na Žderolimpijadi. Opušten odmor nema što, uopće se ne osjeća pritisak.

Pomislim, možda je samo na moru tako pa krenem u poznate toplice (rimuju se sa buhelj). U paket je uključeno i vježbanje uz animatora, u bazenu. Došlo je vrijeme da skinem one paštakreme koje sam tamanila zimus. Ja i 15 bakica uzbuđeno čekamo. Dolazi animator, bezvoljno se gega i gleda u nas kao da smo mu mi krivi za kredit kojeg ima u švicarcima. Ajmo jedan drži, dva pusti. Udah, izdah (kako slovima opisati zjevanje?). Čovjeku se jednostavno ne da, možda i zbog pozamašne pivske škembe koja mu nateže “sportski” dres. Odo ja, meni dosta ako se od njegovih vježbi postaje kao on! Napomena: u spomenutim toplicama, u svijetu sauna, pripremite se na svingerski štih i FKK ugođaj.

Ne postoji filter za osoblje, ne postoje standardi. Kako bi i mogli postojati uz plaće koje se nude sezoncima. Dobro je što ujutro ustanu iz kreveta, i to je uspjeh vrijedan svake pohvale. Ali imate spavanje i tri obroka. Super, pa to imaju i doma (vjerojatno i koji obrok više). Nije u hrani i spavanju, Jesus i Marija! U Dubrovniku se žale da fali radne snage. Nema više Slavonijo šalji jeftinjake. Slavonci otišli u Irsku, Slavonke se poudavale po Dalmaciji i otocima (tko je jamio, jamio je). Problemi. Tajkuni i menadžeri iscrpili su sve raspoložive izvore bijelog roblja. Ajme majko, sad će ove nove radnike morati plaćati koliko i vrijede! Ili ne daj Bože u skladu sa zakonom.

Ribarske fešte (s morskim ćevapima), nekoliko koncerata i regata, dva-tri sajma suvenira i lokalnih proizvoda, dan Grada ovog i onog, Zrće = turistička ponuda Republike Hrvatske. Svaka čast na otvorenim vodenim parkovima u Istri i Biogradu. Svaka čast na svakom vinskom festivalu – posjetite ih što više i što češće. S vremenom će Vam sve biti puno lakše, realnost će biti podnošljiva (mi zaista imamo dobra vina)!

Hvala pojedincima koje zovem CroDon Quijote, što ne odustaju i bore se pa iako uzalud ponekad. Vjerujte da se Vaš glas čuje, pratimo Vas i podržavamo mi, mali ljudi. Zaljubljenici u ono lijepo i kvalitetno što viđamo van granica Hrvatske maštajući kako će to jednom, za sto godina i Hrvatska implementirati u turističku ponudu.

Hvala što uvijek ističete ono pozitivno, hvala što šerate linkove s novostima i dostignućima HTZ-a, što potičete male iznajmljivače da smognu snage i ne utope u moru papira, poreza, članarina, nameta. Bez vas postojali bi samo ovakvi kao ja. Ah, kakva bi to tragedija bila.

Svim turističkim i ugostiteljskim djelatnicima želim apsurdno uspješnu sezonu, ne sumnjam da će biti baš takva. (Ministar turizma to će svakako tvrditi i ove godine, najbolja sezona do sad ljudi moji!). Vjerovali Vi ili ne. Ne.

Hrvatska puna života! Tko je osmislio ovaj slogan, očito ovdje ima samo vikendicu ali ne i stalno prebivalište.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s