Dan kad je Pajo Patak ostao bez posla.

Oni odlaze u klinike za estetsku kirurgiju. Tamo popravljaju noseve, kapke, ugrađuju jagodice, brišu bore neki iz potrebe neki iz fore. Ulaze s malim grudnjacima izlaze s padobranima a onda nas uvjeravaju da su im takve oduvijek (mislim da znam razliku između marelice i lubenice).

Guzičica ko daska za surfanje, par sati kasnije gle, dvije zrele neretvanske dinje. Ma vježbala sam ful puno…da, vjerujem ti (jučer je sama pojela kilu i po janjetine s padelom pečenog krumpira). Oni plate i postaju netko drugi. Izvana. No iznutra, promjene nema.

Želiš li i ti usne veličine peciva za hot-dog? Kakav fantastičan selfie – promocija za lokalni fast-food. Onda još nadoštukaj 47 filtera na fotku. Ono da te ni rođena majka ne može prepoznati i čekaj lajkove. Da, oni potvrđuju tvoju stvarnu vrijednost. Jedan lajk za tvoje samopouzdanje, jedan lajk za tvoju taštinu, jedan za tvoju prazninu. Plitka poput lokvice nakon ljetne kiše. Zaista? A more je tako duboko! Budi more. More je beskonačno, lokvica presuši s prvim zrakama sunca.

Zapitaj jedinstvenu i predivnu sebe “Trebam li to?” umjesto “Želim li to?”

Želje. Iako tvoje, ne znači da su ispravne. U kojem smjeru želiš evoluirati? Po čemu želiš da te pamte? Trebaš li iza sebe ostaviti dubok i vrijedan trag, otisak mudrosti i znanja ili pak ispuhani implantat i duck face fotku? (Ej, ljudi se plaše.) Kakvu poruku šalješ i kome?

Nisam protivnik niti pobornik. Na meni ima posla, realno. Za cijeli tim plastičara i mađioničara. Opet, ne usudim se. Nije u redu prema umjetnicima (možda i apstraktnim) koji su me stvorili. I Mona Lisa bi mogla biti mrvicu zgodnija, ali tko bi se usudio išta mijenjati, dodavati, oduzimati na njezinom licu? Kamenovali bi ga. Ne, ne kažem da sam Mona Lisa, ali jednako sam nesavršena kao i ona, samo ne jednako popularna (nešto je pošlo po zlu).

Ti, nemoj se opterećivati jer to svi rade. Važno je definirati osobe unutar grupe “svi”. Jesu li ti važne? Čemu su te naučile? Što su učinile za tvoj uspjeh, za tebe?

Ne budi “svi”. Ostani TI. Ti koja se smiješ cijelim licem. Ne samo robotskim usnama. Ili postani “svi” ako to želiš -mi možemo sve što poželimo, u tome leži opasnost. Samo je nebo granica, da, to može biti i blagoslov i prokletstvo.

Što želim reći? Neka svaki tvoj potez i odluka leže na čvrstim, argumentiranim i jakim temeljima i osobnim razlozima. Ne tuđim, tvojim. Zašto nešto činim?

Zato nije odgovor. I sama znaš.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s