Te tri slatke riječi Act as if

Što god ili tko god želiš biti, ponašaj se kao da to već i jesi.
Koliko puta si uspjela u nečemu samo zato što si vjerovala da to možeš? A koliko puta nisi uspjela jer si sama sebe uvjerila da nešto ne možeš i da je to van tvoje lige?

 man-2037255_1920
Ukoliko želiš biti uspješna poduzetnica, direktorica manager, vlasnica ičega ali još nemaš kapital – ponašaj se kako bi se ponašao uspješan poslovni čovjek (možeš početi već danas – bez ikakve financijske investicije)! Nauči kako razmišljati divovski, svakodnevno uči o svemu vezanom za tvoj budući ili sadašnji posao. Postani već danas vlasnik onoga što trenutno radiš. Ponašaj se kao da. Iskoristi svoju trenutnu poziciju za trening, možeš naravno što god radila (ako prodaješ salamu na odjelu delikatesa ponašaj se kao da je cijeli odjel tvoj privatni business, ukoliko voziš autobus ponašaj se prema svojoj ruti koju voziš kao da je tvoje vlasništvo kojim upravljaš…).
 
Trening će ti omogućiti da promjeniš percepciju i budeš osobno envolvirana u svaki detalj poslovanja – doživi svaki uspjeh kao ultimativno zadovoljstvo i svaki neuspjeh kao smak svijeta. Kad postaneš vlasnica tako će otvprilike izgledati tvoj život – pun uspona i padova a osjećati ćeš se kao da si konstantno na granici između života i smrti. Nauči ponašati se na taj način prije nego preuzmeš odgovornost i zauzmeš mjesto na vrhu hranidbenog lanca (računaj da tada nemaš koga okriviti za loše odluke).
 
Ako je tvoj san postati izvršna direktorica ponašaj se kao izvršna direktorica. Nauči govoriti kao izvršna direktorica, hodaj kao ona, piši kao ona.
Upozorenje: To što se ponašaš kao direktorica, ne znači da možeš parkirati auto na njezinom mjestu. Trenutno samo koristiš Act as if formulu.

“Change almost never fails because it’s too early. It almost always fails because it’s too late.”
― Seth Godin 

Act as if formula omogućava nam da kreiramo vlastite imaginarne okolnosti i ponašamo se kao da one zaista postoje; na primjer, možemo zaista postati sretni ukoliko se samo pretvaramo da jesmo. Probaj se smijuljiti dovoljno dugo i nećeš ni primjetiti da se u jednom trenutku zaista spontano smiješ bez Act as if formule. Ono što izgradimo u našem unutarnjem svijetu motivira nas da se u skladu sa time i vladamo u realnom okruženju. Moć volje i samouvjeravanja može pomicati planine. Zašto ne iskoristiš  tu posebnu aplikaciju koja je već instalirana u tebi?I besplatna je.
 
spider-man-1242398_1920
Postoje 4 osnovna alata Act as if formule koje si vrlo vjerovatno već koristila ali o njima nisi svjesno razmišljala.
 
1.   Radnje – koristimo i činimo određene radnje i pokrete  kao da je to naše prirodno i spontano ponašanje jer to zahtjeva situacija u kojoj se nalazimo. 
2.   Misli – generiramo određene misli kao da su one sasvim prirodne za nas, potpuno prihvatljive i u skladu sa našim stavovima jer nas ohrabljuju i postavljaju u ulogu onoga tko se može nositi sa trenutnom situacijom.
3.   Emocije – generiramo određenu energiju i osjećaje kao da su to naše prirodne i spontane emocije kako bismo kvalitetno i bezbolno riješili situaciju u kojoj jesmo.
4.   Mašta – režiramo određene slike i vizualiziramo događaje kao da je to sasvim spontani i prirodni plod naše mašte. Kroz vizualizaciju nerealnog postižemo pozitivan ishod realnih situacija.
 
Što zapravo događa s nama dok koristimo Act as if formulu?
Preuzimamo kontrolu. Ne krećemo se kroz vrijeme kao strojevi već postajemo kreativna, proaktivna i moćna bića koja svjesno utječu na svoje misli, osjećaje, energiju, stavove a u konačnici i na ishode u realnom vremenu. U nama su već implementirane osnovne postavke koje se aktiviraju u situacijama u kojima nismo sigurni kako reagirati.
Evo primjer; „Kako da se ponašam u x situaciji?!“ – ukoliko se odmah počneš ponašati kao samouvjerena osoba tvoja Act as if aplikacija će aktivirati misli, osjećaje, slike i energiju kako bi se uskladila sa situacijom koju trenutno proživljavaš.
Jedna pozitivna misao stvoriti će drugu, ideja o tebi kao samouvjerenoj osobi će rasti i postati sve realnija dok u konačnici ne bude istinita. Jednostavno nećeš imati izbora nego se držati samouvjereno do kraja.
Situaciju ćeš hendlati bez ikakvog problema. A ovo što si upravo doživjela pohraniti će se unutar tvoje Act as if aplikacije i koristit će ti pri sljedećoj sličnoj situaciji. Logično je da što se više puta ponašaš kao dau konačnici ćeš zapravo to biti ti, spontana i bez pretvaranja.
suit-673697_1920
Dok se koristimo Act as if formulom doslovno kreiramo okolinu i obilježja osobe kakvom se pretvaramo da jesmo. Ukoliko se na primjer pretvaramo da smo odgovorna osoba; plaćamo račune, poštujemo prometne znakove, ispunjavamo sve obveze. U konačnici to zaista i postajemo sasvim prirodno i spontano jer naše ponašanje prelazi u rutinu.
Ne trebaju ti terapije, zabrinuto čitanje stručnih tekstova o psihologiji (i ovdje koristiš Act as if formulu dok se pretvaraš da razumiješ sve latinske izraze iz stručne literature) kako bi postala kvalitetnija osoba i kako bi se pretvorila u određeni tip osobe. Jednostavno nastavi se kretati dalje i postani upravo taj tip osobe odmah. Pretvaranjem do originala. Jer ti to već i jesi. Što te sprečava?
 
Kako pravilno koristiti Act as if formulu?
 
Trenutno si u izuzetno zahtjevnoj situaciji i nisi sigurna kako se ponašati. Evo što će pomoći:
·        Potakni misli poput: „Najbolja sam što mogu biti u svakoj situaciji“, „Potpuno sam sposobna nositi se sa svakakvim izazovima“, „Zašto bi ova situacija bila gora nego neka prije ili kasnije, ovo je samo situacija a ja sam kraljica“, „Uspješna sam jer dozvoljavam životu da me vodi a iskustvima da me osnažuju“, “Ne može mi nitko ništa, jača sam od sudbine”…
·        Osjećaj straha i nevjerice zamjeni osjećajima samopouzdanja i hrabrosti. Ponašaj se kao da strah jedeš za doručak a hrabrost je sasvim prirodni i sastavni dio tebe.
·        Vizualiziraj slike same sebe kako stojiš ponosno, hrabro, moćno sa pogledom u daljinu. Nedodirljiva si. Mašta je tvoj najbolji saveznik. Aktiviraj ju.
·        Prilagodi energiju koja trenutno prolazi tvojim tijelom. Pozitivno nabijena energija može učiniti čuda za tvoje postupke i reakcije. Odbaci negativno, odbaci negiranje i odbaci energiju koja ti pokušava biti prepreka. Zatvori oči, zamisli kutiju, uzmi negativno (energiju, misli, slike) – otvori kutiju, pospremi sve nepotrebno, zatvori kutiju i spremi je u prazan ormar. Zaključaj vrata ormara i spremi ključ na sigurno.* Sad si spremna suočiti se sa trenutnim događajima.
 

*Kutija sa unutarnjim smećem ne smije ostati zanemarena. Jer često ćeš posjećivati taj ormar i moglo bi vrlo brzo doći do zatrpavanja. Kad uhvatiš vremena odlaziti ćeš po jednu kutiju i rješavati segment po segment i tek kada bude prazna, kutiju ćeš vratiti u ormar. Nikada, ali nikada ne smiješ koristiti formulu Guranja pod tepih (najčešće korištena formula na ovim prostorima). To zaboravi ako misliš uspjeti. Ti si heroina. Ne možeš si dopustiti biti samo prosječna i koristiti se easy way out metodama.

 

Opet budi dijete.
Ponašaj se da vjeruješ kao dijete. Pretvaraj se da je stvarno ono što zapravo nije. Naravno, ne potičem te da se omotaš plahtom i baciš sa balkona. Želim da aktiviraš maštu i vizualiziraš ono što je nestvarno. Zamisli. I pretvaraj se kao da je istina.
batman-1126127_1920
Treniraj Act as if formulu:
1.   Vidi. Gledaj. Fokusiraj. – uhvati nekoliko trenutaka. Izaberi tko želiš biti, što želiš imati, što želiš raditi. Što god želiš!
2.   Osjeti – proživljavaj to u svojim mislima. Ne zaboravi na sve detalje. Što radiš svaki dan? S kim se družiš? Na koji način hodaš, govoriš? Kako se oblačiš? Kakav je tvoj raspored? Što se promjenilo sada kad si postala taj netko i radiš to nešto? 
3.   Budi to. Radi to. – sad izađi iz mašte i počni se tako ponašati. Pretvaraj se da je istina. Odbaci neugodnost i strah. Ponašaj se kao da vjeruješ.
4.   Vjeruj – ne postoji gotovo ništa što ne možeš. Naravno, ništa ne dolazi preko noći. Zadrži svoje misli i svoju ulogu koliko god želiš. Radi na tome da snovi postanu java. Nastavi se ponašati kao osoba o kojoj maštaš. I jednostavno ćeš postati. Vjera u sebe je nešto što samo ti imaš i tu ti nitko ne može pomoći. 
5.   Repeat – koliko god puta treba.
 
 
Zaključak
Act as if se temlji na vjerovanju u ono što trenutno ne postoji. Radi se o životu temeljenom na vjerovanju a ne životu izgrađenom isključivo na solidnim dokazima.
Ako nešto odmah ne vidimo ne znači da ne postoji ili tek neće postojati.
Ukoliko izabereš život izuzetno jake vjere (u sebe prvenstveno) ali i u stvari koje nisu opipljive, koje su nedokazive i koje nemaju garanciju – zapravo si na korak do izuzetne moći i snage, na korak do bezbroj mogućnosti koje nisu banalne već izuzetne. Izbjegavaj prosječno, obično i predvidljivo.
Sve će ti biti puno jasnije ako pročitaš živi primjer Kathy Delaney-Smith.  Savršeno je demonstrirala formulu na izuzetan način kroz njezino treniranje, borbu sa rakom, i život koji sada živi.
Zapitaj se samo „Kako mi Act as if formula može pomoći odmah u određenim segmentima mog života?“
Probaj. It’s free!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s